Inscriere newsletter
Navigare

Tratament SM progresivă pe bază de anticorpi monoclonali

Cercerate științifică

Cercetatorii au descoperit ca administrarea unui anumit tip de anticorpi monoclonali umani, administrat intr-o doza unica cu o cantitate relativ redusa, induce remielinizarea fibrelor nervoase la modelul animal, utilizat in experiment, suferind de scleroza multipla cronica, progresiva.

Responsabila de acest fenomen este o forma recombinanta a IgM, rHIgM22, care induce la soarecii cu tetraplegie si cu paraplegie, o recuperare de aproximativ 50%. Rezultatele studiului au fost publicate la 132-a editie a Adunarii Anuale a Asociatiei Americane Neurologice.

Rezultatele, obtinute in urma experimentelor realizate pe animale foarte afectate sunt impresionante. La aproximativ jumatate dintre soareci fibrele nervoase s-au remielinizat, iar recuperare functiilor a fost aproape totala, conform conducatorului studiului, Moses Rodriguez, MD.

Bazandu-se pe aceste rezultate incurajatoare, cercetatorii au declarat ca sunt pe punctul de a porni prima faza de testare a acestor anticorpi, la 30 de pacienti cu scleroza multipla.

Scleroza multipla este o afectiune cronica, adesea progresiva, ce se caracterizeaza prin procese inflamatorii la nivelul sistemului nervos central, si se insoteste cu demielinizare in portiunea conului axonal. Etiologia si patogeneza acestei boli este sunt inca necunoscute. Anumite indicii date de catre sistemul imunitar si histocompatibilitatea acestei maladii cu un anumit complex de alele, sustin ipoteza conform careia scleroza multipla este o boala mediata de sistemul imunitar.

Procesul de remielinizare creste atat protectia axonilor vulnerabili, cat si viteza de conducere a impulsului nervos la nivelul acestora. La inceput s-a incercat tratarea sclerozei multiple cu ajutorul transplantului de oligodendrocite, celule responsabile de mielinizare in prezenta unor factori trofici. In urma testelor s-a constatat faptul ca interactiunea dintre imunoglobuline si aceste celule este cea care conduce la remielinizare.

Dr. Rodriguez a declarat ca deja se afla in tratative cu cei de la FDA pentru a demara verificarea finala a anticorpilor monoclonali, in vederea stabilirii gradului de toxicitate al acestora.

Anticorpii monoclonali rHIgM22 functioneaza prin acumulare, la nivelul leziunilor sistemului nervos central, de mielina atasata oligodendrocitelor. Cercetatorii sustin ca acesti anticorpi sunt primii factori cunoscuti ca “reparatori” ai leziunilor aparute in sistemul nevos central, chiar la nivelul celulelor responsabile de sinteza mielinei.

Pentru realizarea studiului, soarecii au fost infectati cu TMEV (Theiler’s murine encephalitis virus), afectiune ce se soldeaza cu demielinizare si deficite neurologice progresive in mai mult de 98% dintre cazuri. La sase luni dupa infectare animalele sufereau deja de demielinizare cronica cu probleme neurologice evidente.

In concluzia studiului cercetatorii si-au propus sa stabileasca doza minima de rHIgM22 care induce o remielinizare semnificativa, in leziunile coloanei vertebrale. “Vindecarea” a fost apreciata ca o remielnizare in proportie de 75% pana la 100%.

Printre alte puncte urmarite de catre studiu este cuprins si stabilirea duratei in care anticorpii raman activi in circulatia sistemica.

Grupuri de 10 soareci au primit 500 μg, 125μg, 50μg, 5μg sau 50 ng de rHIgM22 sau in grupul de control, doar ser fiziologic. Unul dintre grupuri a primit o doza suplimentara din “medicament”, de 50 μg, 5 saptamani mai tarziu fata de prima administrare.

Cercetatorii au descoperit astfel ca doza minima necesara pentru a declansa remielinizarea la soareci este de 25μg/kg- echivalentul a aproximativ 2 mg/kg pentru o persoana adulta. S-a constatat faptul ca la soarecii la care s-a mai administrat o doza nu s-a obtinut un efect suplimentar, iar timpul in care anticorpii sunt eliminati din circulatie este de 48 de ore.

Dr. Rodriguez a subliniat faptul ca RHIgM22 este foarte sigur si nu are absolut niciun efect advers, nici macar la doze de 1000 de ori mai mari decat cea terapeutica. De asemenea, el a declarat ca find o proteina a sistemului imunitar uman, cel mai probabil “medicamentul” va conduce la rezultate favorabile si in urma testarii sale la oameni.

In plus, s-a constatat faptul ca asocierea rHIgM22 cu metilprednisolon, medicamentul clasic in terapia sclerozei multiple, continua sa conduca la remielinizare.

www.medscape.com
www.pnas.org
www.jci.org
www.patentstorm.us

sursa: http://www.medicalstudent.ro/neurologie-si-psihiatrie/tratament-pentru-scleroza-multipla-remielinizarea.html