Inscriere newsletter
Navigare

Tratament pentru SM pe baza de anticorpi

Traducere: Lorena Țirtea, voluntar ASMR

 

Unitatea Inserm U919 condusă de prof.Denis Vivien (Unitatea serinică și fiziopatologică neurovasculară) a dezvoltat un anticorp cu un potential efect terapeutic în Scleroza Multiplă. Studiul, condus de catre Fabian Docagne și publicat în Revista ”Brain”, aduce la cunoștință o nouă strategie de control asupra bolii.

Scleroza multiplă este o tulburare care afectează sistemul nervos central, în special creierul și măduva spinării. Este cea mai comună cauză a dizabilităților întălnite în rândul adulților tineri.

Afecțiunea este una autoimună, afectează sistemul imunitar al persoanei, care este responsabil cu protejarea persoanei de factorii externi dăunători, își atacă propriile constructe. Celulele sistemului imunitar, în special limfocitele, aduc distrugerea tecii de mielină care încojoară și protejează extensiile neuronului (axonul). Această demielinizare, care marchează începutul degenerăriii axonului, perturbă transmiterea impulsului nervos. Leziunile sub formă de ”plăci” sunt dispersate pe creier și măduva spinării. Aceasta cauzeză simptome care variază foarte mult de la un individ la altul.

De obicei, afecțiunea este caracterizată de o exacerbare, apărând tulburări motorii, senzoriale și cognitive urmate de remisii, câteva săptămâni mai târziu. Dar, cu trecerea timpului, aceste simptome pot progresa spre o dizabilitate ireversibilă. Tratamentele curente reduc exacerbările și îmbunătățește calitatea vieții pacienților, dar, nu poate controla progresul bolii.

Pentru ca celulele sitemului imunitar să poată circula în sânge pentru a ajunge la sistemul nervos central, ele trebuie să treacă de barieră sânge - creier (bariera hematoencefalică) și de bariera sânge- măduva spinării ( bariera haemato medulară)

în cadrul cercetărilor anterioare desfășurate pe șoareci în accidentul vascular cerebral, echipa Unității InsermU919 a studiat factorul implicat în deschiderea barierei sânge creier, receptorul NMDA. Ei au descoperit că, blocând interacțiunea receptorului cu tPA (un membru din familia serin proteaselor) se pot obține efecte benefice asociate cu menținerea integrității barierei.

În acest studiu, cercetătorii au dezvoltat o strategie prin care bochează interacțiunea tPA-ului cu receptorul în Scleroza Multiplă. Au dezvoltat, în laborator, un anticorp monoclonal ((Glunomab), care acționează asupra părții specifice receptorului NMDA, unde se prinde tPA-ul.

În modelul celular uman al barierelor sânge-creier și sânge-măduva spinării, folosirea acestui anticorp a prevenit deschiderea barierei în condiții inflamatorii, limitând intrarea limfocitelor. Echipa a testat mai apoi anticorpul pe un șoarece de laborator cu scleroză multiplă. După injectarea intravenoasă cu Glunomab, evaluările clinice au arătat că a fost blocat progresul tulburării motorii (paralizia totală sau parțială a membrelor). La acest șoarece de laborator efectul a fost asociat cu reducerea inflitrării limfocitelor în țesutul nervos și a demielinizării. Prin prevenirea distrugerii mielinei de câtre celulele sistemului imunitar, strategia ar putea reprezenta o terapie promițătoare în controlul sclerozei multiple.

A fost depusă o cerere de brevet de invenție pentru această descoperire.

 

Sursa:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160719214834.htm