Inscriere newsletter
Navigare

Tomografia de Coerență Optică în cercetarea SM

Un studiu care a durat patru ani confirmă că imagistica medicală pentru ochi prin metoda OCT (Tomografie de Coerenta Optica) oferă noi informații despre progresia Sclerozei Multiple (SM) la nivelul creierului și poate fi folosită pentru a urmări efectele diferitelor terapii asupra persoanelor afectate de SM

Traducere: Florina Filip - voluntar ASMR

Rezumat:
Un document publicat recent de către o echipa de cercetători a folosit o formă avansată de imagistică medicală folosind Tomografia în coerență optică (OCT) și scanări RMN ale creierului la 107 de persoane afectate de SM pe o durată de peste patru ani pentru a urmări impactul SM și pentru a determina dacă schimbările în straturile nervoase din spatele ochilor sunt identice cu
schimbările la nivelul creierului, integritatea și degradarea țesuturilor cerebrale , detectate cu ajutorul investigațiilor prin RMN.
Echipa a raportat că rezultatele tomografiilor reflectă degenerarea generală a creierului, cu un strat specific al retinei care reflectă atrofierea în ritmuri similare a nervului cu regiunile creierului specifice observate cu ajutorul RMN. Aceste rate similare de atrofiere au fost asociate cu progresia SM pentru cele mai multe zone ale creierului.
Tomografia în coerență optică (OCT) este o metodă imagistică non-invaziva, relativ ieftină și bine tolerată de către pacienți. Aceste constatări sugerează faptul că rezultatele tomografiilor reflectă progresia bolii, și validează utilitatea Tomografiei în coerență optică (OCT) ca instrument important pentru urmărirea impactului bolii asupra pacienților și pentru studierea terapiilor folosite în tratarea SM.
Lucrarea, care implică o colaborare a 15 cercetători de la 6 instituții, a fost publicată în Analele de Neurologie, în noiembrie 2015 (în 2015; 78: 801-813).

Detalii
Context:
Scanările RMN ale creierului au fost de obicei folosite pentru a ajuta la diagnosticarea SM și pentru a observa activitatea bolii si progresia acesteia la persoanele cu SM. Scanările RMN clinice detectează zonele de deteriorare sau activitate (leziuni) ale materiei de culoare alba, zone ale creierului care conțin fibre nervoase cu înveliș de mielină. RMN-ul obișnuit nu are puterea de a detecta sau de a urmări atrofierea unor zone specifice ale creierului, sau leziunile care apar în straturile exterioare ale creierului (cortexul, materia cenușie), care conțin celule nervoase. Dovezile sugerează că deteriorarea celulelor nervoase stă la baza progresiei invalidității pe termen lung la persoanele cu SM. Deci, dispunând de modalități mai facile de a detecta și urmări degenerarea nervilor vom putea găsi mai repede terapii care să dea rezultate pentru persoanele afectate de SM.
Tomografia de coerență optică (OCT) a fost tot mai mult utilizată ca un instrument de cercetare pentru a detecta daunele care au loc la nivelul nervului din spatele ochiului. OCT este o scanare a nervilor din partea din spate a ochiului. Aceasta se face cu un aparat de mici dimensiuni, care încape întru-un cabinet de examinare, este relativ ieftin, scanarea este nedureroasă si bine tolerată de către pacienți. Tot mai multe dovezi au sugerat că rezultatele OCT pot reflecta deteriorarea provocată de SM care apare în creier, dar nu a fost clar cum sau dacă subțierea nervului din partea din spate a ochiului reflectă contracția creierului (atrofiere) și degenerarea generală nervilor sau doar în anumite zone ale creierului.

Studiul:
O echipa de colaboratori formată din 15 cercetători de la șase instituții din SUA au avut ca obiectiv urmărirea și compararea schimbărilor care apar la nivelul nervului din partea din spate a ochiului pe o durată de patru ani, cu schimbările care survin în creier, respectiv integritatea țesuturilor cerebrale și degenerarea acestora. Echipa a efectuat o scanare OCT de rezoluție mare de două ori pe an și o scanare cerebrală RMN de mare putere (3T) anual pentru cele 107 persoane participante la cercetare. Participanții la studiu au fost diagnosticați cu scleroză multiplă recurent-remisivă, SM progresivă, secundară progresivă sau primară.
După patru ani, comparațiile pe termen lung a rezultatelor scanărilor RMN și OCT au sugerat că rata de subțiere a țesutului înregistrată la OCT a reflectat în mod credibil degenerarea generală a creierului, adică un strat specific al retinei ("ganglion de celule și stratul plexiform intern") s-a atrofiat la un ritm similar cu regiuni cerebrale specifice observate la RMN (creier întreg, materia cenușie, materia albă și talamusul). Aceste ritmuri similare de atrofiere observate la scanările OCT și RMN au fost puternic asociate cu scleroza multiplă progresivă pentru cele mai multe zone ale creierului.
Aceste constatări sugerează faptul că rezultatele OCT reflectă progresia bolii și validează utilizarea OCT ca un instrument important pentru urmărirea evoluției sclerozei multiple și impactul tratamentelor asupra bolii în studiile clinice.
Lucrarea a fost publicată in Analele de Neurologie, în noiembrie 2015 (2015; 78: 801-813). Autorul coordonator este Dr. Shiv Saidha (Universitatea Johns Hopkins). Trei membri ai acestei echipe - doctorii Laura Balcer, Peter Calabresi și Elliot Frohman - au fost în 2015 câștigătorii Premiului Barancik pentru Inovare în cercetarea sclerozei multiple și pentru munca lor de pionierat legată de OCT.

Sursa: Four-Year Study Confirms That Imaging the Eye with OCT Provides Window to MS Progression in the Brain and a Way to Track the Effects of Therapies

Sau accesați adresa: http://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Four-Year-Study-Confirms-That-Imaging-the-Eye-with