Inscriere newsletter
Navigare

Terapia cu oxigen hiperbaric în SM - funcționează?

Traducere Lorena Țirtea, voluntar ASMR

 

Încă nu există niciun tratament care să vindece scleroza multiplă.  Ca o  afecțiune complexă neurodegenerativă a creierului, aceasta este foarte greu de tratat. În ciuda dezvoltării de terapii noi și sofisticate care controlează inflamația și simptomele fizice ale bolii, acestea nu funcționează pentru toți bolnavii. Acest lucru se datorează faptului că boala afectează multe persoane și un singur tip de tratament nu poate fi potrivit pentru toată lumea. Posibil ca din această cauză multe persoane cu scleroză multiplă apelează la tratamente alternative pentru a controla simptomele.

Mai mult de 100,ooo de persoane cu Scleroză Multiplă din Marea Britanie au preluat inițiativa gestionării propriului tratament. Asistați de peste 60 de centre caritabile de scleroză multiplă, bolnavii intră într-o încăpere unde respiră oxigen sub presiune moderată (oxigern hiperbaric). Unele persoane fac acest lucru de peste 20 de ani.

Aerul pe care noi îl respirăm conține 21% oxigen, însă aerul care conține 100% oxigen este considerat a fi un medicament care este prescris în spitale pentru a ajuta la recuperarea bolnavilor. În cazul persoanelor cu scleroză multiplă, bolnavii își prescriu tratamentul cu oxigen hiperbaric care le este oferit/ aplicat de operatori formați în acest sens. Oare respiratul de oxigen pur sub presiune le face vreun bine persoanelor cu scleroză multiplă?

Ideea folosirii oxigenului ca și tratament în scleroza multiplă a apărut acum 45 de ani. În 1970, doi doctori români, Boschetti și Cernoch, au tratat pacienți cu leziuni cerebrale cu oxigen sub presiune pentru a ajuta pătrunderea de mai mult oxigen în țesuturi- oxigenul ajută la protejarea celulelor nervoase de deteriorări și mențin integritatea barierei dintre sânge-creier. Într-un studiu efectuat pe persoane cu scleroză multiplă s-a demonstarat că în cazul a 15 din 26 de participanți voluntari la studiu, s-au produs îmbunătățiri. Aceste rezultate au trezit interesul pentru tratarea sclerozei multiple cu oxigenul hiperbaric.

De la descoperirile lui Boschetti și Cernoch, au fost conduse în jur de 14 studii clinice. Acestea au fost făcute pe un număr mic de persoane, având rezultate neconcludente,  care oscileaza de la îmbunătățiri semnificative la niciun rezultat. Aceste rezultate au condus la o dilema: clinicienii ar trebui sau nu să susțină tratamentul cu oxigen hiperbaric în tratarea sclerozei multiple?

Nu a fost sancționată oficial

Organismele de reglementare clinice din SUA și Marea Britanie , FDA-ul și respectiv  NICE, nu consideră că dovezile din studiile clinice sunt suficient de puternice pentru a sprijini folosirea acestei proceduri, totuși mii de persoane din Marea Britanie și din întreaga lume, continuă să se trateze cu oxigen hiperbaric. Între 1982 și 2011, peste 20.000 de mii de persoane cu scleroză multiplă au folosit oxigenul hiperbaric de mai mult de 2 ori.

Scleroza multiplă reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a creierului. De obicei se pune diagnosticul între 20 și 40 de ani. Leziunile creierului apar ca rezultat al deplasării celulelor autoimune inflamatorii prin bariera sânge- creier și distrugerea stratului protectiv de proteine (mielină) care înconjoară axonul unor celule nervoase. Cu trecerea timpului, scleroza multiplă se transformă într-o boală neurodegenerativă care conduce la probleme de vedere, controlul vezicii urinare și al mobilității.

Capacitatea creierului de a repara/vindeca unele dintre aceste deteriorări ajută persoanele cu scleroză multiplă să se simtă mai bine o perioadă până la următorul puseu. În cele din urmă boala se cronicizează și scade abilitatea de a repara/ vindeca deteriorările și de a diminua probabilitatea apariție remisiei. Marea majoritate a tratamentelor convenționale pun accentul pe fazele incipiente ale bolii. Din păcate, sunt poține variante de tratament pentru fazele avansate ale sclerozei multiple.

Probabil că imposibilitatea de a fi prescrisă medicație care să dea rezultate la toate persoanele cu scleroză multiplă, sau care într-adevăr să funcționeze pentru unii dar au efecte secundare neplăcute, au determinat oamenii să caute alt tip de tratament. În ciuda scepticismului unor medici, multe persoane cu scleroză multiplă susțin faptul că terapia cu oxigen hiperbaric are beneficii. Acestea ar fi: îmbunătățirea mobilității, creșterea gradului de control al vezicii urinare, ameliorarea durerii și îmbunătățirea mersului. Totuși, deoarece tratamentul este tranzitoriu, expunerea regulată la oxigen sub presiune este necesară pentru a susține orice beneficiu/ îmbunătățire.

O mai bună oxigenare a creierului poate conduce la mai multe efecte, cum ar fi repararea/ vindecarea  țesutului deteriorat sau inhibarea capacității celulelor imune de a traversa bariera sânge creier și astfel de a produce deteriorările. Aceste posibilități sunt încă investigate.

Studii concepute greșit.

De ce sunt așa mulți clinicieni sceptici în ceea ce privește oxigenul hiperbaric? Motivul principal este varietatea dizabilităților provocate de  scleroză multiplă- după nivelul calității vieții autopercepute se poate evalua îmbunătățirea produsă. În studiile clinice precedente, oxigenul hiperbaric nu a fost folosit pentru perioade susținute de timp (doar câteva săptămâni) și adesea fiind folosit de  persoanele cu deteriorări ireversibile, observându-se astfel foarte puțin îmbunătățiri.

Deci studiile clinice puțin controlate sunt motivul conflictului de opinii? Probabil că da. Până cînd vom înțelege mai bine cum, la nivel molecular, oxigenul sub presiune poate susține  schimbări ale variatelor procese biologice în creier, persoenele cu scleroză multiplă, continuă să folosească acest tratament, iar majoritatea comunității medicale nu va fi convinsă de meritele sale.

 Sursa: http://theconversation.com/multiple-sclerosis-survivors-swear-by-hyperbaric-oxygen-but-does-it-work-64405