Inscriere newsletter
Navigare

Terapia cu celule stem combo în SM

 

10 ianuarie  2018

de JOSE MARQUES LOPES, PHD

traducere Ștefania Pescaru

 

O terapie combinată de metilprednisolon în doză mică și interferon (IFN) -beta-secretoare de celule stem este eficient într-un model al sclerozei multiple (SM) la șoareci, sugereaza un nou studiu coreean.

Cercetarea, "Combinație eficientă de metilprednisolonă și interferon β-secretoare de celule stem mezenchimale într-un model de scleroză multiplă", a apărut în “Jurnalul de neuroimunologie”.

Medicii prescriu adesea pacientilor cu SM metilprednisolon, un corticosteroid folosit pentru suprimarea sistemului imunitar și scăderea inflamației. Cu toate acestea, dozele mari pe o perioadă lungă de timp sunt incomode și costisitoare. Acestea pot provoca reacții adverse, inclusiv creșterea în greutate și scăderea rezistenței la infecție, precum și hiperglicemia (niveluri ridicate de glucoză în sânge).

Într-un model de SM la soareci cunoscut sub numele de encefalomielită autoimună experimentală (EAE) la soareci, metilprednisolona a suprimat activitatea bolii și progresia acesteia. Totuși, combinarea metilprednisolonei in doză mică cu alte medicamente a redus de asemenea severitatea clinică la șoareci, sugerând că noile combinatii pot scădea severitatea SM, evitând în același timp efectele secundare ale dozelor mari de metilprednisolonă.

IFN-beta, o terapie aprobată pentru SM, are efecte puternice antiinflamatorii și imunomodulatoare. Cu toate acestea, perioada de înjumătățire scurtă - perioada în care concentrația medicamentului în organism scade la jumătate - împiedică eficacitatea terapeutică. Incapacitatea IFN-beta de a traversa bariera hemato-encefalică și de a ajunge la sistemul nervos central este, de asemenea, un dezavantaj.

Echipa de cercetare de la Universitatea Catolică din Seul a arătat anterior că celulele stem mezenchimale secretoare IFN-beta (MSCs-IFN-beta) derivate din măduva osoasă umană reduc severitatea SM și EAE la șoareci. În mod specific, tratamentul cu celule stem a scăzut infiltrarea celulelor inflamatorii, a atenuat pierderea mielinei și a promovat efecte antiinflamatorii.

Simptomele MS și mecanismele patologice sunt complexe. Din acest motiv, terapiile combinate care vizează multiple aspecte ale bolii ar putea oferi beneficii terapeutice semnificative.

In ultimul studiu, cercetatorii au evaluat daca combinarea metilprednisolonei in doza mica si MSCs-IFNp ar putea oferi mai multe beneficii terapeutice soarecilor cu EAE decat oricare alta monoterapie.

Rezultatele au arătat că tratamentul combo a redus severitatea bolii și infiltrarea celulelor inflamatorii și a ajutat la repararea tecii de mielină. În plus, tratamentul combinat a redus ruptura(perturbarea) barierei hematoencefalice, ca și reactivarea și moartea celulelor T, un tip de celulă imună implicată în dezvoltarea SM.

În concluzie, studiul arată ca "pentru prima dată un tratament combinat constând din MP [methylprednisolone] și MSCs-IFN [-beta] a îmbunătățit eficacitatea terapeutică în comparație cu tratamentul aplicat individual cu fiecare din medicamente. Aceste rezultate ofera o noua si nepretuita perspectiva in perspectiva tratamentelor combinate cu medicamente standard in SM si pot oferi noi optiuni terapeutice pentru tratarea pacientilor cu MS”.

sursa: multiplesclerosisnewstoday.com