Inscriere newsletter
Navigare

Eficiența reabilitării memoriei în scleroza multiplă

 

Tema de cercetare

Se pune întrebarea, în ce măsură persoanele diagnosticate cu SM care au beneficiat de servicii de recuperare a memoriei au înregistrat unul din următoarele rezultate?

  1. Îmbunătățirea rezultatelor privind funcționarea memorie în comparație cu persoanele care nu au primit tratament sau care sunt incluși în grupul placebo;
  2. Abilități de funcționare a memoriei mai bune cu privire la activitățile de zi cu zi, de dispoziție și de calitate a vieții, în comparație cu persoanele care nu au primit tratament sau nu au fost incluse în grupul placebo.

Cadrul de cercetare

Persoanele cu scleroză multiplă (SM), de multe ori lupta cu probleme de memorie, ceea ce poate duce la dificultăți în viața de zi cu zi. Reabilitarea memoriei este oferiăt pentru a ajuta la îmbunătățirea capacității de a efectua activitățile de zi cu zi și de a spori independența prin reducerea uitării. O astfel de reabilitare poate implica utilizarea unor tehnici și strategii specifice pentru a schimba modul în care o persoană încearcă să-și amintească, să păstreze sau să recupereze amintiri. Cu toate acestea, nu este clar dacă reabilitarea memoriei este eficientă în reducerea uitării sau în privința îmbunătățirii performanței activităților în viața de zi cu zi. În prezent, există puține studii de bună calitate, care au investigat eficacitatea reabilitării memoriei la persoanele cu SM.

Caracteristicile studiului

Cercetătorii de la Centrul Medical Queens din Nottingham, Marea Britanie, au analizat 15 studii efectuate pe 989 de participanți, studii care implică diferite tipuri de tehnici de reeducare a memorie, unele folosind programe informatice pentru sprijinirea memorie, cum ar fi jurnale personale sau calendare de activitate.

Principalele rezultate

Rezultatele acestei analize au arătat unele dovezi în sprijinul utilizării reabilitării memoriei la persoanele cu SM. Astfel, acei participanți care au beneficiat de servicii de reabilitare a memorie au avut o mai bună funcționare de memoriei, comparativ cu cei care nu au primit servicii de reabilitare a memoriei, iar această diferență între grupuri a fost găsit după ce intervenția a fost finalizată, la câtva timp după aceea. Cu toate acestea, acest rezultat a fost stabilit de evaluări abstracte și nu au reflectat viața de zi cu zi a oamenilor. Acei participanți care au primit servicii de reabilitarea memoriei, de asemenea, au arătat o mai bună calitate a vieții, dar acest efect nu a fost menținut pe termen lung. De asemenea, s-a constatat că și acei participanți care nu au primit servicii de reabilitare a memoriei s-au simțit mai bine la finalizarea activităților de zi cu zi, dar aceste diferențe între grupuri au fost mici. Cele două grupuri de pacienți, cu și fără tratament de recuperare a memoriei, ca urmare a rapoartelor subiective ale acestora, nu au semnalat diferențe în privința problemelor de memorie sau a stării de spirit. Lipsa unor studii mari, de bună calitate,  care să se concentreze asupra acestor constatări sunt încă necesare în viitor.

Sursa: http://www.cochrane.org/CD008754/MS_memory-rehabilitation-multiple-sclerosis