Inscriere newsletter
Navigare

Dozele mari de biotină îmbunătățesc simptomele sclerozei multiple progresive

O cercetare mai veche, dar actuală

Biotina, o vitamina care ajută celulele să producă energie, în doze mari stimulează funcționarea nervilor, deschizând ușa unui eventual tratament pentru formele progresive ale sclerozei multiple.

Rezultatele promițătoare ale unui studiu pilot, folosind doze mari de biotină la persoanele cu forme progresive de scleroză multiplă (SM), au fost recent prezentate in sesiunea plenară de studii clinice în cadrul celei de a 67-a reuniuni anuale ale Academiei Americane de Neurologie (AAN).                                                                                                                                     

Potrivit studiului, o ipoteză pentru a explica cauza SM progresive este un fenomen numit „hipoxie virtuală.“

Fenomenul este cauzat de o nepotrivire între cererea crescută de energie ale nervilor deteriorați și a scăderii producției de energie din cauza deteriorării  mitocondriilor. Rolul mitocondriilor este de produce combustibil pentru o funcționare corecta a celulelor. Și aici intervine rolul Biotinei.

Cercetătorii s-au întrebat dacă administrând pacienților doze mari de biotină ar ajuta celulele nervoase deteriorate să funcționeze mai bine.

Studiul de faza III efectuat de-a lungul anului în mai multe locuri din Franța, a fost controlat placebo, dublu-orb, și a implicat 154 de pacienți diagnosticați cu SM secundar sau primar progresiva.

Nivelul dizabilității pacienților a fost determinat folosind scala EDSS, un examen neurologic care măsoară mobilitatea, reflexele, vederea, senzitiv și cognitive, printre altele. Pentru acest experiment, toți participanții au avut scorul EDSS intre 4,5 și 7  și au prezentat agravarea bolii lor pe parcursul anului precedent.

După nouă luni de tratament cu medicamentul MD1003, o doza de 300 de miligrame pe zi de biotină, cercetătorii au vrut să vadă cât de mulți pacienți au prezentat o ameliorare fie a scorului lor EDSS, fie a timpului necesar pentru parcurgerea probei celor 25 de pași (TW25).

Rezultate promițătoare

Pacienții au fost evaluați folosind diferite metode, în funcție de locul unde s-a desfășurat studiul. În unele locuri s-au evaluat potențialele vizuale evocate (VEP), la pacienții cu simptome vizuale, în timp ce în alte centre s-a utilizat evaluarea scalei EDSS sau TW25 pentru a evalua progresia dizabilității.

Un mic grup de pacienți evaluați prin scala EDSS au fost filmați la momentul inițial și, din nou, la sfârșitul studiului. Aceste videoclipuri au fost analizate de către un examinator independent, specializat în handicapul motor din SM, care a determinat diferența de scor EDSS între cele două filmări ( înainte și după tratament). Examinatorul nu a fost informat care film îl vede.

În ansamblu, la 91% dintre pacienții care au primit doze mari de biotină s-au văzut unele îmbunătățiri clinice a stării lor.

„Credem ca obiectivul principal a fost îndeplinit datorită ratei foarte mari pentru răspunsului la tratament. Acest rezultat…sugerează că MD1003 ar putea fi un tratament important și eficace pentru SM primar și secundar progresivă“, a declarat într-un comunicat de presa Ayman Tourbah, cercetător principal al studiului și profesor de neurologie la CHU de Reims, în Franța.

„Desfășurarea studiului și dozarea au fost discutate cu autoritățile de reglementare din SUA și Europa și suntem încântați că rezultatele demonstrează îmbunătățirea stării după un an pentru pacienții care prezentau o înrăutățire a progresiei dizabilității în MS“, a spus dr.Frédéric Sedel, director executiv al MedDay Pharmaceuticals, compania care a sponsorizat studiul.

Șansa unei descoperiri

Ideea de a studia biotina ca un tratament pentru SM progresivă a venit după un studiu precedent desfășurat la pacienți cu o boală genetică rară numită boala ganglionilor bazali-receptivi la biotină (BBGD).

Pacienții diagnosticați cu BBGD au episoade severe de encefalopatie, o disfuncție a creierului care de multe ori duce la deces sau invaliditate permanenta. Studiile cu pacienții BBGD au arătat o îmbunătățire evidentă atunci când au fost administrate doze mari de biotină, împreună cu tiamină.

Un studiu ulterior, în care Sedel a fost cercetător principal, a utilizat biotină pentru pacienții cu nevrită optică sau leucoencefalopatie și a obținut de asemenea rezultate promițătoare. Ulterior s-a descoperit că un pacient aflat în studiu avea SM secundar progresivă.

De la acea descoperire, saltul de a încerca doze mari de biotină în SM progresivă - pentru care nu exista în prezent terapii eficiente - a fost făcut.

 

Beneficiul biotinei

Biotina (cunoscută sub numele de vitamina H) face parte din grupul B complex de vitamine care ajuta organismul să transforme alimentele în combustibil (energie). Pielea sănătoasă, parul, ochii, ficatul depind de vitamine din complexul B, și, potrivit website-ului Centrului medical al Universității din Maryland, „Ele ajută, de asemenea, la funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos“.

Deși este rară deficiența de biotină, simptomele pot include pierderea părului, ochi uscați, piele uscată sau solzoasă, oboseală și insomnie. Anumite situații, cum ar fi boala Crohn poate duce la deficit de biotină din cauza problemelor de absorbție ale vitaminei.

Deoarece există un potențial de interacțiune între medicamente, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a începe administrarea de biotină.

Utilizarea pe termen lung de antibiotice poate distruge anumite bacterii intestinale responsabile cu producerea de biotină, iar medicamente antidepresive pot reduce nivelurile de biotina din organism.

Chiar și în doze mari, această vitamina B solubilă în apă nu are efecte secundare cunoscute și este considerată a fi non-toxica.