Inscriere newsletter
Navigare

Diferențe specifice de comorbiditate între femei și bărbați

Cercetătorii au observat că bărbații diagnosticați cu SM se confruntă cu mai multe probleme cronice de sănătate la momentul diagnosticării

Când două sau mai multe tulburări sau boli apar la aceeași persoană, în același timp sau una după alta, acestea sunt descrise de medici ca fiind comorbidități. De exemplu, o persoană cu SM poate să se confrunte cu probleme cronice de sănătate a inimii, ceea ce este menționat ca fiind o comorbiditate.  Comorbiditate implică, de asemenea, interacțiunile dintre bolile care afectează cursul și prognosticul ambelor (ex. SM si afecțiunile inimii date ca exemplu).

Cercetătorii canadieni au comparat o populație mare de oameni cu SM din patru provincii canadiene, cu persoanele sănătoase (neafectate de SM) din aceleași provincii.

Scopul lor a fost de a identifica comorbidități la persoanele cu SM la momentul diagnosticului și de a le compara cu cele identificate la nivelul populației sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că această comorbiditate a fost mai frecventă decât se așteptau la persoanele cu SM, chiar și în perioada apropiată diagnosticării. Cea mai frecventă afecțiune de comorbiditate în rândul persoanelor cu SM a fost cea de depresie.

Raportat la populația generală, a existat o prevalență disproporționat mai mare a hipertensiunii arteriale la bărbații cu SM decât la femei. În cazul bărbaților cu SM s-a înregistrat, de asemenea, o prevalență mult mai mare decât în rândul femeilor femeile cu SM pentru diabet zaharat, epilepsie, depresie și anxietate. Studiile viitoare se vor concentra asupra cauzelor acestor diferențe ale sănătății specifice de gen.

Pentru mai multe detalii accesați adresa web:

http://www.msif.org/news/2016/05/04/sex-specific-differences-comorbid-conditions-ms/#sthash.UnrLDDgJ.dpuf