Inscriere newsletter
Navigare

Dieta bogată în acizi grași poate influența severitatea și durata arsurilor în scleroza multiplă

Traducere: Claudia Torje - voluntar ASMR

            Tipurile de acizi grași din diete pot afecta severitatea și durata arsurilor pe care persoanele care suferă de scleroză multiplă și/sau alte boli autoimune le au.

                Există dovezi copleșitoare care arată că bacteriile intestinale joacă un rol cheie în apariția și progresul bolilor autoimmune precum scleroza multiplă.

            Aceasta a fost concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători neurologi după ce au descoperit că acizii grași cu care au hranit un șoarece crescut pentru studiul sclerozei multiple au schimbat funcția celulelor T- Helper, din intestine, astfel încât acestea să intensifice sau să aline simptomele bolii autoimune.

            Cercetătorii – de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nuremberg și Universitatea Ruhr din Bochum, ambele din Germania – și-au raportat descoperirile în revista Immunity.

            Bolile autoimmune sunt condiții – de obicei cornice – unde sistemul imunitar atacă cellule și țesuturi, cauzând inflamații și durere.

Există multe boli cu deficient autoimunitaa. Exemple ar fi lupus (unde organismal atacă pielea si organelle interne), artrita reumatoidă (atacă ligamentele) și scleroza multiplă (care afectează sistemul nervos central).

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică care afectează/atacă creierul, măduva spinării și nervul optic. Odată cu avansarea stadiului bolii, persoanele experimentează probleme de echilibru, vedere, controlul mușchilor și altor funcții ale organismului.

Momentan nu există raporturi și evidențieri concrete ale persoanelor cu scleroză multiplă în Statele Unite, dar estimările sugerează un număr de 400.000 de americani care suferă de această boală.

Deși cauza exactă a bolilor autoimmune este necunoscută, cercetătorii se concentrează tot pe inestin și coloniile sale bacteriene – așa numitul microbiom – în special în ceea ce privește tulburările neurologice precum scleroza multiplă.

Există dovezi copleșitoare că flora microbiană din intestine joacă un rol cheie în apariția și progresul bolii, și un important lucru care influențează acest lucru este dieta – un factor care s-a schimbat semnificativ în țările industrializate.

Scurt-circuitul acizilor grași reduce simptomele sclerozei multiple.

Pentru studiu, cercetătorii au investigat ce se întamplă cu șoarecii cu encefalomielită când variezi tipurile de acizi grași din dietele lor.

Au comparat efectele scurt-circuitului acizilor grași, cei mai răspândiți în dieta vestică, cu cele ale acizilor grași, care se găsesc în dietele bogate în fibre, și sunt metabolizați de bacteriile intestinale.

Echipa a descoperit că circuitul acizilor grași de tip mediu și mare, precum acidul lauric a declanșat creșterea și răspândirea celulelor T proinflamatoare, de pe peretele intestinal spre alte părți ale corpului, inclusiv creier, și care a dus la agravarea simptomelor în cazul șoarecilor cu scleroză multiplă.

În contrast scurt-circuitul acizilor grași – în mare parte sub forma de acid propionic sau sare proprionică – a stimulat creșterea și eliberarea celulelor de reglare T de pe peretele intestinal și a redus simptomele la șoareci. Aceste cellule țin sistemul imunitar sub control prin reglarea inflamațiilor excesive și a celulelor imunitare autoreactive.

Când cercetătorii au executat aceleași teste pe șoarecii cu scleroză multiplă fără bacterii intestinale, nu au găsit nici unul din aceste efecte și au concluzionat că bacteriile intestinale sunt implicate in mod direct. Testele ce au urmat au arătat că produsele metabolice ale bacteriei sunt mai importante decât bacteria în sine.

Cercetătorii spun că aceste descoperiri ar trebui să ajute la îmbunătățirea tratamentului – de exemplu cu suplimente pentru dieta – în cazul persoanelor cu scleroză multiplă, după cum a explicat co-autorul și profesorul neurolog Ralf Linker:

“Imunoterapiile cele mai utilizate slabesc sau blochează componentele proinflamatoare ale sistemului imunitar, dar prin consolidarea căii de reglementare, de exemplu prin utilizarea propionatului ca supliment la medicamentele stabilite, terapiile ar putea deveni mai bine optimizate”.

El și colegii săi plănuiesc să își dezvolte cercetarile și să dezvolte noi intervenții dietetice care să completeze terapiile autoimmune stabilite pentru scleroza multiplă.

Scris de Catharine Paddock, PhD

Publicat: Marti, 22 Octombrie 2015

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/301383.php