Inscriere newsletter
Navigare

Ce ar trebui sa stie pacientul SM despre Ocrevus si modul de utilizare

Traducere a unui material destinat pacienților din SUA

Recenta aprobare a medicamentului Ocrevus (ocrelizumab), atat pentru scleroza multipla (SM), primar progresiva și recidivanta a dezvoltat interesul pentru acest nou tratament . Pentru a ajuta cititorii in a intelege cum actioneaza acest nou medicament, precum și chestiuni legate de acces, utilizare si potentiale efecte secundare , va prezentam un rezumat al celor mai relevante informații disponibile despre Ocrevus.

 Comentariile și intrebarile exprimate de mulți cititori  au fost luate în considerare in acest articol.

 GENERALITATI

 Ocrevus este un medicament care se administreaza pe baza de prescriptie, astfel incat bolnavii de scleroza multipla ar trebui sa discute cu neurologul lor dacă acesta poate fi indicat pentru ei.

 Genentech – firma care dezvoltat medicamentul Ocrevus -  doreste sa se asigura ca pacientii primesc informații adecvate despre acesta terapie. Compania a creat un site web - www.ocrevus.com - cu informatii detaliate. Pacientii pot apela, deasemenea, nimarul de telefon 1-844-627-3887 (de luni până vineri, orele 9 - 20 ), cu intrebari referitoare la această terapie.

 

Medicamentul este un anticorp care acționeaza prin epuizarea unui anumit tip de celule imune B - acele celule B care poarta pe suprafata lor o molecula numita CD20, considerata a fi implicata in procesele care produc leziuni ale creierului in SM.

 Anticorpii sunt proteine, și, ca atare, ei nu pot fi administrati ca o pastila. La fel ca proteinele din alimente, anticorpii ar fi distrusi de sistemul digestiv, și nu ar adduce prea mare beneficiu in  tratamentul boalii. Ocrevus trebuie administrat in spital sub forma de perfuzie intravenoasa.

 ACCES SI PRET

 Cand Ocrevus a fost aprobat de FDA, pe 28 martie, Genentech a anunțat ca va fi disponibil in  S.U.A. in termen de doua saptămâni (respectiv, inceputul lunii aprilie). Pretul de lista pentru un an de tratament, care consta in doua perfuzii pe an, este de 65.000 dolari. Pana la acest moment  nu exista nicio informatie cu privire la modul in care medicamentul va fi rambursat.

 Genentech incearca sa se asigure ca toți pacienții eligibili sa poata avea acces la tratament. Programul companiei Access Solutions este proiectat pentru a ajuta pacientii carora li se prescrie Ocrevuscare sa navigheze in procesul de acces și de rambursare.

 Acest program ajuta pacientii in mai multe moduri. In primul rand, ajuta pacientul sa afle daca planul sau de asigurări de sanatate acopera Ocrevus. Deasemenea, permite pacienților sa estimeze costurile suplimentare pentru tratament.

 In al doilea rand, pentru pacienții care nu dispun de asigurare de sanatate sau nu isi pot permite costurile suplimentare, Access Solutions ofera opțiuni de asistenta financiara care ar putea ajuta aceste persoane sa acopere costul tratamentului.

 In cele din urma, Genentech lucreaza in stransa colaborare cu farmacii si clinici pentru a face tratamentul  disponibil in locurile in care pacientii traiesc.

In plus fața de site-ul web - hwww.genentech-access.com/patient/brands/ocrevus.html- Access Solutions este disponibil si telefonul 866-422-2377.

 MOD DE ADMINISTRARE

 Dupa cum s-a menționat, Ocrevus se administreaza printr-o perfuzie intravenoasa.

 Inainte de începerea tratamentului, pacienții sunt testați pentru prezenta unei infecții active cu virusul hepatitei B. Persoanele infectate cu virusul hepatitei B nu trebuie tratate cu Ocrevus. Daca un pacient are un alt tip de infecție, medicii vor administra medicamentul  numai dupa rezolvarea acesteia.

 

Deoarece medicamentul interfereaza cu procesele care duc la crearea unui raspuns imun de memorie,  administrarea oricarui tip de vaccin se va face cu cel putin 6 saptamani inainte

 

Ca si alte medicamente biologice administrate prin perfuzie, Ocrevus poate da nastere la reacții legate de perfuzie. Pentru a minimiza acest risc, se recomanda inainte administrarea de metilprednisolon sau un alt corticosteroid. Acest pre-tratament este administrat ca o injecție intravenoasa cu aproximativ o jumatate de ora inainte de perfuzie.

Riscul de apariție a reactiilor adverse legate de perfuzie poate fi minimizat prin luarea unui antihistaminic cu 30 - 60 de minute inainte de perfuzia cu Ocrevus. Adaugarea unui medicament de scadere a febrei, cum ar fi acetaminofenul, poate fi deasemenea luat in considerare.

 Ocrevus se administreaza la fiecare sase luni. Tratamentul inițial este administrat in doua sesiuni, la diferenta de doua saptamani. La fiecare dintre aceste sesiuni, pacientul primește 300 mg Ocrevus intro perfuzie care dureaza cel putin 2,5 h.

Toate urmatoarele perfuzii sunt administrate la fiecare 6 luni ca o singura perfuzie de 600 mg, cu o durata de cel puțin trei ore. Daca un pacient are o infecție in curs de desfasurare, acest tratament se va amana pana la recuperarea complecta, iar doza urmatoare va fi reprogramata dupa sase luni de la ultima.

Dupa perfuzie, medicii sunt sfatuiti sa monitorizeze pacientul timp cel puțin o ora, urmarind  posibilele efectele secundare.

 

ESTE OCREVUS PENTRU TOATA LUMEA?

 Inainte sa ia in considerare administrarea de Ocrevus, fiecare pacient bolnav de SM ar trebui sa discute cu un medicul daca tratamentul este optiunea potrivita, deoarece exista anumite grupuri de pacienii care nu ar trebui sa ia medicamentul.

 Persoanelor infectate cu virusul hepatitei B nu ar trebui sa li se administreze Ocrevus. In anumite cazuri, un expert in boli de ficat trebuie consultat ca sa stabileasca daca excepția este posibila.

 Oamenii care au avut o reacție alergica la ocrelizumab, sau la oricare dintre componentele din soluția perfuzabilă, nu ar trebui sa ia Ocrevus.

 SARCINA ȘI ALAPTAREA

 Femeile de varsta fertila s-ar putea intreba daca este posibil sa utilizeze Ocrevus in timpul sarcinii. Ocrevus nu a fost studiat la femeile gravide, dar in studiile preclinice, cand a fost administrat la maimuțe gravide, medicamentul a fost toxic pentru fetusi, fara a afecta mama.

 Ocrevus a epuizat celulele B la acesti fetusi, infectii bacteriene mortale au fost la naștere. Cercetatorii au observat, deasemenea, leziuni renale, structuri limfatice anormale in maduva osoasa, si greutatea testiculara redusa.

 Date despre alte medicamente care diminueaza, deasemenea, acest tip de celule B au fost  raportate la bebelușii umani nascuti din mame tratate, care au prezentat temporar reduceri „tranzitorii“ de celule B și a numarului de celule albe din sange la nastere.

 Femeile de varsta fertila sunt sfatuițe sa utilizeze metode adecvate de contracepție in timpul tratamentului cu Ocrevus.

Datele obținute pe animale au aratat, deasemenea, ca Ocrevus trece in laptele matern. Pentru femeile care doresc sa alapteze, trebuie sa fie puse in balanța beneficiile aduse pentru copil de alaptarea la san, nevoia mamei pentru tratamentul cu Ocrevus și potentialele riscuri pentru sugar.

 

EFECTE SECUNDARE

 Ocrevus este considerat un medicament relativ sigur. Asta nu inseamna ca este lipsit de efecte secundare.

 REACȚII LEGATE DE PERFUZIE

 Printre efectele secundare cele mai frecvente sunt cele legate de perfuzie. Chiar daca administrarea de pre-medicamente poate reduce riscul unor astfel de reactii sau sa le faca mai putin severe, el totusi exista.

 In studiile clinice care au dus la aprobarea Ocrevus, intre 34% si 40% dintre pacienți au prezentat reactii la perfuzie. Cel mai probabil ele pot sa apara dupa prima perfuzie, urmand scaderea riscului pentru administrarile ulterioare.

Desi medicii ar trebui sa monitorizeze pacientii lor in timpul si inca o ora dupa perfuzie, aceste reacții pot să apara pana la 24 de ore după tratament.

Simptomele includ senzația de mancarime a pielii, eruptii cutanate si inrosire, dificultati de respirație, iritația sau umflarea gatului, inrosirea feței, scaderea tensiunii arteriale, febra, oboseala, dureri de cap, ameteli, greata si batai neregulate ale inimii.

 Cele mai multe dintre aceste reacții sunt usoare pana la moderate, dar 0,3% dintre pacientii din studii au prezentat reacții adverse severe legate de perfuzie.

 

INFECTII

 In timpul studiilor, Ocrevus a fost legat de un risc mai mare de aparitie a infectiilor cailor respiratorii, ale pielii si infectiilor herpetice.

 Cele mai multe infectii ale cailor respiratorii au fost usoare sau moderate si au fost raceli comune sau  bronsite. Infecții herpetice au inclus zona zoster precum si herpes oral si genital.

 In timpul studiilor clinice, mai mulți pacienți din grupul tratat cu Ocrevus au dezvoltat cancer. Aceste cifre au fost reduse - implicand 0,5% dintre toți pacienții din cele doua studii de SM recidivanta si 2,3% din studiul de SM primar progresiva.

 Genentech recomanda ca pacientii care sunt tratati cu Ocrevus sa participe la screening-ul de rutina pentru cancer de san, in functie de varsta  pacientului si istoricul familial de cancer.

 LEUCOENCEFALOPATIE MULTIFOCALa PROGRESIVĂ (LMP)

 Alte tratamente pentru scleroza multipla au fost legate de dezvoltarea de LMP, o infecție cauzata de virusul John Cunningham. Aceasta este o boala care cel mai adesea duce la deces sau invaliditate severa.

 Pana in prezent nu a existat nici un caz de LMP la pacienții tratați cu Ocrevus. Avand în vedere ca infecția a fost observata la persoanele tratate cu medicamente similare care epuizeaza celulele B, totusi,  nu exista nici o garantie ca Ocrevus nu provoaca LMP.

 Pacienții imunocompromisi - inclusiv cei care combină un tratament de modificare a bolii cu medicamente imunosupresoare – au risc crescut.

 Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) care scaneaza creierul pot detecta semne de LMP inainte de aparitia simptomelor. Simptomele pot varia, dar de multe ori includ slabiciune progresiva pe o parte a corpului, neindemanare, tulburari de vedere, schimbari ale gandirii, tulburari de memorie si orientare care duc la confuzie și schimbari de personalitate. Aceste simptome se pot dezvolta in timp de zile sau saptamani.

 La primul simptom de LMP, pacientii trebuie sa se adreseze medicului, si se va intrerupe administrarea medicamentului.

 Multi pacienti s-ar putea intreba daca trecerea de la medicația lor curenta la Ocrevus ar fi benefica. Din moment ce fiecare pacient si boala lui, este diferit, este crucial pentru pacienti sa discute cu medicul curant orice modificare a tratamentului.

 Informațiile complecte de prescriere pentru Ocrevus pot fi gasite facand clic pe acest link.

sursa: https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/04/03/points-multiple-sclerosis-patients-should-know-about-ocrevus-its-use/?utm_source=Multiple+Sclerosis&utm_campaign=8f9764655d-RSS_MONDAY_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b5fb7a3dae-8f9764655d-71925997