Inscriere newsletter
Navigare

Ar putea alimentele procesate crește riscul apariției bolior autoimune?

Traducere: Claudia Torje - voluntar ASMR

 

Publicat: Miercuri, 6 Ianuarie 2016

Dacă deja te lupți cu promisiunea de Anul Nou de a mânca mai sănătos, un studiu publicat în revista Autoimmunity Reviews vă poate ajuta să reveniți în cursă; cercetătorii sugerează că alimentele procesate pot slăbi intestinele în așa fel incât crește riscul bolilor autoimune, precum diabetul de tip 1, boala celiacă și scleroza multiplă.

Cercetătorii au identificat cel puțin 7 aditivi alimentari care slăbesc răspunsul sistemului imunitar al intestinului la toxine, lucru care poate duce la dezvoltarea bolilor autoimune.

După o zi grea la muncă, este tentant să țintești spre alimentele care se prepară ușor și rapid. Pentru mulți dintre noi, asta înseamnă să folosim alimente procesate, precum mâncărurile preparate la microunde, care sunt de obicei bogate în grăsimi, săruri, zahăr și/sau alți aditivi.

Alimentele procesate sunt definite de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a Statelor Unite ca “orice aliment în afară de materia prima agricolă, dar care include orice produs agricol care a fost supus prelucrării, precum conservele, mâncare gătită, mâncare congelată, deshidratată sau măcinată”.

Asta înseamnă că nu numai mâncarea preparată la microunde îndeplinește sensul cuvântului “procesat”; brânza, cerealele pentru mic dejun, fructele și legumele la conservă, pâinea, snaks-urile și cărnurile precum bacon (slănina, costiță) sau cârnăciorii, sunt exemple de mâncare care au fost supuse unei forme de procesare.

Un număr de studii au raportat efectele negative ale consumului de alimente procesate asupra sănătății, inclusiv riscul crescut al creșterii în greutate și boli de inimă. Chiar în luna octombrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au concluzionat că, consumul de alimente procesate poate cauza cancer colonorectal (colon și rect).

Acum, profesorul Aaron Lerner, de la Institutul Tehnologic Technion-Israel din Haifa, Israel și Dr Torsten Matthias, de la Institutul Aesku-Kipp din Germania, sugerează că, consumul de mâncăruri procesate poate fi asociat cu dezvoltarea bolilor autoimune.

Cel puțin 7 aditivi alimentari pot scădea rezistanța intestinului la toxine

            O boală autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale organismului, confundându-le cu corpuri străine. Acest lucru poate duce la distrugerea de tesuturi și creșterea anormală a organelor și a funcțiilor acestora.

            Caracteristici pe scurt despre alimentele procesate:

  • Mai mult de 75% din sodiul consumat de americani provine din alimente procesate sau mâncarea de la restaurant
  • În general orice aliment care are o etichetă nutrițională a fost procesată
  • Nu orice tip de procesare este rea/greșită; laptele de exemplu trebuie să treacă printr-un proces de pasteurizare pentru a îndeparta orice urma de bacterii nocive.

Invățați despre mâncarea sănătoasă

Există mai mult de 100 de boli autoimune. Câteva dintre cele mai comune forme includ boala celiacă, diabetul de tip 1, scleroza multiplă, boala Chrone și artrita reumatoidă.

Prof. Lerner si Dr. Matthias notează că au existat creșteri atât în preponderența bolilor autoimune cât și în consumul de produse procesate în ultimii ani. Pentru studiul lor, ei și-au propus să determine dacă există o legatură între cele doua sau nu.

Specific, cercetatorii au observant cum anumiți aditivi din mâncărurile procesate – utilizați pentru îmbunătățirea gustului, texturii, mirosului și valabilitatea produsului pe rafturi – afectează intestinele și dezvoltarea boliilor autoimune.

Echipa explică cum multe boli autoimune sunt declanșate de disfuncția curbelor strânse din intestine, care sunt material de etansare intre celulele epiteliale care protejeaza mucoasa – captuseala tractului gastrointestinal care ajuta mancarea sa treaca prin intestine.

Funcționarea normală a curbelor ajută la protejarea sistemului imunitar de bacterii și alte corpuri străine, dar orice pagubă a curbelor poate duce la ceea ce se numește “intestin permeabil” – unde toxinele pot intra în fluxul sangvin, ceea ce duce la dezvoltarea bolilor autoimune.

În studiul lor, cercetatorii au identificat cel putin 7 aditivi comuni în mancare – incluzând glucoza, glutenul, sodiul, solvenți grași, acizi organici, particule nanometrice și transglutaminaza microbiană (o enzimă folosită în enzimele alimentare ca lipici) – care slăbesc curburile din intestine.

Bazându-se pe descoperirile lor, cercetătorii sugerează că, consumul de alimente procesate poate crește riscul apariției bolilor autoimune. Ei au adăugat că aditivi folosiți în alimentele de pe piață nu sunt bine reglementați ceea ce prezinta un motiv de îngrijorare.

Prof. Lerner spune:

“Agențiile de control și de aplicare a legii, precum FDA-ul (Administrația Alimentelor și Medicamentelor) supraveghează piața farmaceutică, dar piața aditivilor nu este supravegheată îndeajuns de bine. Sperăm că acest studiu precum și altele la fel, să crească gradul de conștiință despre pericolele industriei de aditivi și despre nevoia de control asupra lor”.

În iunie anul trecut, FDA-ul (Administrația Alimentelor și Medicamentelor) a declarat interzicerea unui element artificial folosit în mâncărurile procesate, numit parțial uleiuri hidrogenate (PHOs), în speranța că făcând acest lucru va reduce riscul unor atacuri cardiovasculare și boli de inimă în rândul americanilor.

Scris de: Honor Whiteman

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/304645.php