Inscriere newsletter
Navigare

Alaptarea aduce beneficii mamelor cu scleroză multiplă

Traducere: Sălăjan Alex Ovidiu - voluntar ASMR

Un studiu publicat recent în JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane) Neurologie sugerează că mamele cu scleroză multiplă care își alaptează copii exclusiv de la sân in primele 2 luni dupa naștere își pot crește șansele la o amânare de 6 luni din partea bolii.

Un nou studiu a descoperit că alăptarea poate avea beneficii pentru mamele cu scleroză multiplă.

Percepția despre scleroza multiplă s-a schimbat radical în ultimii 60 de ani. Societatea Natională de Scleroză Multiplă descrie cum, pana în 1950, femeile diagnosticate cu scleroză multiplă erau sfatuite să nu rămână însărcinate, deoarece se credea că acest lucru va agrava starea bolii.

Din contră, majoritatea studiilor de acum, nu numai că demonstrează că acest lucru nu este adevarat, dar și indică o scădere a recidivelor în timpul sarcinii, mai ales în cel de-al 2-lea și al 3-lea trimestru de sarcină, conform studiului Societății de scleroză multiplă.

Întradevăr conceperea, sarcina și nașterea nu par să fie afectate de scleroză multiplă. Pe de altă parte, șansele unei recidive în primele 6 luni după naștere sunt bine documentate.

În timpul sarcinii, corpul produce nivele ridicate de corticosteroizi și proteine care acționează ca imuno-inhibitori naturali. După naștere, aceste beneficii naturale se reduc, deoarece hormonii revin la valoarea lor de dinainte de sarcina – toate acestea duc la o serie de efecte, incluzând, pentru femeile cu scleroză multiplă, la 20-30% șansa la recidiva într-o perioadă de 3-4 luni dupa naștere.

Acum, noi studii sugerează că alăptarea exclusiv de la sân în primele 2 luni de la naștere poate reduce riscul unei recidive.

Alaptarea exclusiva de la sân a redus riscul unei recidive a sclerozei multiple

O echipa din Germania, condusă de Dr. Kerstin Hellwig, al Universității Ruhr din Bochum a făcut un studiu asupra 201 de femei pe o perioada de 4 ani din 2008 până în 2012.

Voluntarele, care fuseseră înregistrate de Institutul Național German de scleroză multiplă, și registrul de sarcina, și-au exprimat intenția fie de a alăpta exclusiv de la sân pentru 2 luni de la nastere (59.7%), fie de a nu alăpta, sau de a alăpta regulat dar folosind și produse de alăptat (lapte praf).

Descoperirile au aratat că numai 24.2% din mamele care au alăptat, au suferit de o recădere în primele 6 luni de la naștere, în contrast cu 38.3% din mamele care fie nu au alăptat sau au alăptat doar parțial.

Se pare ca mamele care și-au alăptat exclusiv bebelușii în primele 2 luni de la naștere și-au crescut propriile lor șanse de bunăstare pentru primele 6 luni de maternitate.

Cele care nu au suferit de o recădere în această perioadă, au început să resimtă o revenire a simptomelor în cea de-a doua jumătate a anului după naștere, în timpul introducerii alimentelor suplimentare la  nou născut și prin revenirea menstruației.

Comentând despre faptul că efectele pozitive ale alăptării, “par a fi plauzibile”, autorii raportului recomanda ca “femeile cu scleroză multiplă care aleg să alăpteze exclusiv de la sân, să fie ajutate”, deoarece, cel puțin, alăptarea exclusivă nu pare să crească ricul unei recidive; întradevar ei sugerează că ar putea oferi o perioadă de repaus de la boală, într-un moment în care noile mame au nevoie de acest repaus.

Dr. Hellwig a declarat pentru Medical News Today următoarea afirmație:

“Eu consider aceste descoperiri ca fiind de mare ajutor și foarte optimiste, deoarece ele demonstrează clar că alaptarea nu prezintă un pericol pentru pacienții cu scleroză multiplă”.

Limitele acestui studiu includ faptul că participanții s-au înregistrat voluntar, și ca multe dintre acestea au luat medicație pentru combaterea bolii de dinainte de a deveni însărcinate.

Deși știm că alăptarea este benefică pentru nou-născuți, un studiu recent, raportat de MNT a descoperit că alăptarea poate expune nou-născutul la chimicale toxice cunoscute ca substanțe alcaline perfluorinate (PFASs).

 Scrisa de: Yvette Brazier

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/298961.php