Servus
În ultimul număr al revistei AKTIV am citit următorul articol, pe care l-am găsit deosebit de interesant. Împreună cu un foarte bun prieten, l-am tradus încercând să-I dau acesteia un aspect cât mai clar. Pentru cunoscătorii limbii engleze am ataşat un link corespunzător.
Toate cele bune
“În ziua de 13 noiembrie au fost prezentate publicităţii, în parlamentul european, rezultatele, barometrului european de SM, de către preşedinta platformei europene de SM (EMSP), Dorothea Pitschnau-Michel. “Rezultatele Barometrului de SM, sunt un pas important desfăşurat în scopul convingerii guvernelor naţionale că trebuie să-şi modifice politica. Prea multor persoane din Europa, afectate de SM, li se refuză tratamentul şi sprijinul” spunea aceasta.
Reprezentantul oficial în EU a subliniat că astfel de diferenţe arătate deschis la nivelul uniunii europene, prin intermediul barometrului de SM nu este decât un prim pas pentru atingerea acelor ţeluri.
http://www.ms-id.org/barometer2008/
Barometrul SM reprezintă un chestionar, fiecărei întrebări asociindu-se un punctaj in funcţie de răspunsul dat. Scopul este de a obţine un punctaj cât mai mare, ca recunoaştere a eficienţei serviciilor manageriale, pentru o cât mai optimă îngrijire a persoanei cu SM. Cu cât scorul este mai mare, cu atât serviciile SM sunt mai bune, nivelul de asistenţă, este mai bine reprezentat şi implicit calitatea vieţii persoanelor cu SM, dintr-o anumita ţară este mai bună.
Au fost identificate şapte teme prioritare. Scorul maxim posibil, pentru fiecare secţiune, este cel trecut in paranteze.
1. Accesul la tratament şi terapie (75 de puncte)
2. Programul de cercetare în SM (15 points)
3. Câştigarea şi menţinerea unui job (40 points)
4. Implicarea şi rolul activ al persoanei cu SM în cadrul mişcării SM (45 points)
5. Rambursarea de costuri (55 points)
6. Colectarea cu precizie a datelor (25 points)
7. Medicaţia prezentă pe piaţa (15 points)
Barometrul SM este completat de către societatea naţională de SM a fiecărei ţări cu sprijinul si avizul Comitetului Medical al Societatii respective. Barometrul SM este un instrument de lobby folosit in dialogul cu administraţiile naţionale şi pe baza datelor prezentate, se pot face schimbări in politicile care în momentul de faţă impacteaza in mod negativ vieţile persoanelor cu SM.”