Exoschelet

Ce dispozitive medicale pot îmbunătăţi calitatea vieţii noastre ?
Ce probleme aveţi când vine vorba de transport şi accesibilitate?

Moderator: Virgil

Exoschelet

Mesajde Petru Dănilă » Vin Mar 06, 2009 8:17 pm

Un dispozitiv foarte bun pentru suplinirea efortului si reducerea oboselii este exoscletet utilizat in prezent de militari ca amplificator de forta.

In viitorul apropiat va fi disponibila si versiune civila a exoscleletului destinata persoanelor cu probleme locomotorii.

http://berkeleybionics.com/Unrestricted ... etons.html

http://www.youtube.com/watch?v=EdK2y3lp ... icala.html
Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !
Avatar utilizator
Petru Dănilă
Prieten
 
Mesaje: 1721
Membru din: Mie Feb 08, 2006 2:06 pm
Localitate: Targoviste

Re: Exoschelet

Mesajde Virgil » Joi Oct 07, 2010 7:22 pm

Servus

Despre: „REX (prescurtare de la Robotic Exoskeleton – exoschelet robotic), un dispozitiv revoluţionar la care oamenii de ştiinţă de la compania de biotehnologie „REX Bionics” din Noua Zeelandă au lucrat în secret timp de şapte ani”(fragment preluat din articolul Picioarele bionice pun scaunul cu rotile pe tuşă, apărut în suplimentul Sănătate al ziarului Adevărul, din 2 octombrie), s-a mai amintit în acest topic cu ceva timp în urmă.

În acest ziar se aminteşte de acest dispozitiv care inseamnă un mare progres în evoluţia vieţii persoanelor condamnate să îşi petreacă restul vieţii în pat sau în scaunul cu rotile. În articol se face o prezentare dispozitivului şi un comentariu al prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele societăţii române de neurologie. Voi posta câteva fragmente din acest articol.

„Cu ajutorul picioarelor bionice, paraplegicii pot urca şi coborî scări şi pot sta în picioare sau în şezut. Unul dintre avantajele folosirii tehnologiei bionice este acela că îmbunătăţeşte viaţa socială a paraplegicilor şi, implicit, creşte calitatea vieţii şi încrederea în sine. Potrivit statisticilor, persoanele paralizate au un risc foarte mare de a suferi depresii şi multe dintre ele au tentative de suicid, mai ales în primii zece ani de imobilizare.

Prin folosirea picioarelor bionice, se reduc riscurile pentru sănătate pe care le implică timpul îndelungat petrecut într-un scaun cu rotile sau în pat. Alternarea poziţiei orizontale sau şezut cu cea verticală previne tromboza venoasă profundă care se instalează la membrele inferioare şi care se complică în unele cazuri cu embolie pulmonară (blocarea arterelor pulmonarecu cheguri de sânge).

În afară de handicapul major dat de incapacitatea bolnavului de a se mai deplasa singur, paraplegiile ridică multe probleme medicale severe, care pot apărea ca şi complicaţii ale lipsei de mişcare, mai ales în zonele de presiune pe care se sprijină corpul în pat sau în cărucior, atrofii musculare, retracţii musculo-tendinoase foarte dureroase şi care fixează progresiv, dar definitiv membrele inferioare în poziţii vicioase (agravate şi de modificări articulare de tip degenerativ), precum şi demineralizări osoase,”- spune domnul prof. dr. Ovidiu Băjenaru.
Toate cele bune
Viata merge inainte, dar altfel
Virgil
moderator
 
Mesaje: 1646
Membru din: Vin Feb 17, 2006 1:24 pm
Localitate: Lângă voi !

Re: Exoschelet

Mesajde Virgil » Dum Oct 17, 2010 11:32 am

Servus
Voi continua cu alte detalii despre exoschelet, datele sunt preluate din aceeaşi publicaţie.

„Exoscheletul pentru picioare cântăreşte 38 kg şi trebuie individualizat pentru fiecare paraplegic în parte, în funcţie de înălţimea acestuia. Pentru a folosi robotul, paraplegicul trebuie să se mute, sprijinăndu-seîn mâini, din scaunul cu rotile în dispozitivul bionic şi să-şi fixeze apoi câteva barete pe picioare. Mişcările sunt controlate cu ajutorul unui joy-stick.

Totul fără niciun fel de ajutor din partea celor din jur. Din păcate, dispozitivul nu poate fi tetraplegici (paralizie de la gât în jos), întrucât aceştia nu pot controla comanda. REX este prevăzut cu o baterie reâncărcabilă, dar nu necesită alimentare decât după o zi de utilizare intensivă a picioarelor robotice.

Dispozitivul nu este menit să înlocuiască în totalitate scaunul cu rotile, cele două putând fi utilizate alternativ, în funcţie de nevoile paraplegicului.
Preţul estimativ anunţat de producători este de 150.000 de dolari.” :(
Toate cele bune
Viata merge inainte, dar altfel
Virgil
moderator
 
Mesaje: 1646
Membru din: Vin Feb 17, 2006 1:24 pm
Localitate: Lângă voi !

Re: Exoschelet

Mesajde cats » Lun Oct 18, 2010 10:10 am

O galagie de bani :? Totusi, mi se pare fantastic ca se dezvolta asemenea lucruri, aduce speranta.
cats
Amic
 
Mesaje: 96
Membru din: Lun Mar 16, 2009 3:28 pm


Înapoi la ECHIPAMENTE, TRANSPORT ŞI ACCESIBILITATE

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron