Servus
Am întâlnit un articol deosebit de interesant, editat de MS Service- Center, cred că el va interesa pe foarte multă lume. Traducerea imi apartine.
Sursa: După informaţiile de la Argo Medical Technologies Ldt. în Haifa Israel – septembrie 2008.
“09.09.08 – Oamenilor total dependenţi de scaunul cu roţi, li se va oferi în curând o nouă alternativă. Cu Rewalk, un fel de pantalon robotizat, pot chiar şi cei paralizaţi să meargă din nou. High-Tech-instrumentul a fost inventat de o firmă din Israel. Momentan acest dispozitiv este doar ca prototip, urmând ca apoi să treaca la producţia de serie. Nenumăratele teste la care a fost supus, dispozitivul, a prezentat rezultate surprinzătoare.
Va deveni scaunul cu roţi în curând, inutil? Această intrebare este momentan exclusă. Dar pentru Radi Kaiof, răspunsul este de mult clar. Fostul săritor cu paraşuta, actualmente paraplegic, a pus de mult căruciorul într-un colţ, pentru a testa zilnic, utilitatea noului costum robotizat, Rewalk. Cu ajutorul lui, el poate sta din nou în picioare, merge şi chiar urca şi coborâ treptele. “În sfârşit îmi pot privi din nou, semenii în ochi”, spune Kajof.
Dispozitivul se compune din doua proteze pentru picioare, un calculator într-un mic rucsac şi o telecomandă la încheietura mâinii, telecomandă, cu care posesorul îşi alege acţiunile. Condusă va fi construcţia mişcătoare a picioarelor în raport cu mişcările trunchiului şi cu locul de aşezare a centrului de greutate. Se înclină corpul spre înainte, senzorii corpului se vor activa şi vor pune în mişcare picioarele robotizate. Două cârje servesc ca sprijin. Oarecum, muşchii puternici ai braţelor, sunt importanţi.
Prin mersul vertical, corpul va fi menţinut permanent în mişcare. Diferite categorii de muşchi vor fi din nou solicitate şi plămânii vor funcţiona iarăşi liber. Se preconizează ca Rewalk să fie pus în vânzare cam peste un an la un preţ de aproximativ 14.000 de euro. Modul cum funcţionează poate fi văzut pe site-ul producătorului.” www.argomedtec.com.
Toate cele bune